Hinkelen tegen eenzaamheid, 'lastig te zien wanneer kinderen alleen zijn'

Niels Stoffer (leerkracht De Achtbaan) en Lynn Verhoeven (oud-kinderburgemeester Amersfoort) spraken met RTV Utrecht over eenzaamheid onder kinderen. Hieronder het artikel en de video.

Tien kleurrijke sprongen tegen eenzaamheid. Dat is het doel van de hinkelbaan van Lynn Verhoeven. De voormalig kinderburgemeester wil eenzame kinderen in Amersfoort helpen. "Dit is een leuke manier om over een moeilijk onderwerp te praten."

"Stop pesten" of "praatjes maken": 10 kleurrijke teksten en tekeningen sieren de tegels van de hinkelbaan op het schoolplein van basisschool De Achtbaan in Amersfoort. De schoenafdrukken in het zand dat op de tegels ligt verraden dat er veel gebruik van wordt gemaakt. Lynn is blij dat het goed wordt opgepakt. "We willen dat kinderen erover praten. Dat dat gebeurt is heel leuk."

Ze was vorig jaar de eerste kinderburgemeester van de Keistad. In haar rol wilde ze graag eenzame kinderen helpen. "Ik word altijd verdrietig als ik kinderen alleen zie zitten", zegt ze. De leerling van groep 8 bedacht, samen met de kinderraad, de hinkelbaan. Die ligt op acht schoolpleinen in Amersfoort.

Lastig te ontdekken

Maar hoe help je eenzame kinderen? "Het is soms lastig te zien of om er over te praten", zegt Lynn. Het idee van de hinkelbaan is dat kinderen elkaar er opzoeken op het schoolplein. Zeker toen de hinkelbaan net geopend was, maakten veel kinderen er gebruik van. “Iedereen was heel nieuwsgierig”, zegt ze met een glimlach.

Lynn’s leraar Niels Stoffer vindt het goed dat de kinderen zelf met het idee zijn gekomen voor een spel. "Wij als volwassenen kunnen wel dingen verzinnen, maar als kinderen het echt niet leuk vinden doen ze het niet. Dit past bij hoe zij het ervaren." Op spelende wijze en in groepsverband zijn de kinderen bezig met een belangrijk thema.

De afgelopen weken is het er regelmatig over gegaan. Kinderen kunnen het best moeilijk vinden om over eenzaamheid te praten. "Ik denk dat ze niet persé aan durven te geven dat ze dat zijn. Terwijl het voor kinderen heel moeilijk is als ze zich alleen voelen. “Je hebt mensen in je omgeving nodig die met je mee doen", zegt Stoffer.

Ongeveer de helft van de kinderen en jongeren voelt zich weleens eenzaam of alleen, volgens de Kindertelefoon." Ze missen vrienden en kunnen hun verhaal bij niemand kwijt.” Maar dat is niet altijd even zichtbaar.

"Het is soms lastig te zien. Je hebt niet altijd door dat een kind zich alleen voelt”, zegt Stoffer. Als leraar zie je veel, maar niet alles. "Kinderen gaan er ook anders mee om."

Spelvorm

Niet alleen de hinkelbaan moet dit probleem een beetje oplossen. Alle scholen in Amersfoort hebben het tiensprongenspel gekregen. Dat zijn de tien sprongen van de hinkelbaan, waar een opdracht aan verbonden is. Sinds een paar weken hebben alle scholen het spel ontvangen. "Dat gaan we zeker gebruiken. Vooral in het begin van het jaar is groepsvorming heel belangrijk", zegt Stoffer.

"Bij deze moet je iemand vinden met een overeenkomst", wijst Lynn naar stap 8. Dat mag vanalles zijn: van dezelfde sport tot dezelfde kleding. "Zo leer je steeds meer dingen over elkaar." De spelletjes hebben één gezamenlijke regel: je doet het met de hele klas.

Elke klas heeft ook een zelfgemaakte brievenbus: Daar kunnen kinderen een briefje in doen als ze iets willen melden of delen. Alleen de leraren lezen dat. "Zo kan je om hulp vragen, zonder dat andere kinderen dat weten", zegt Lynn. "Misschien wil je niet dat andere kinderen het weten."

Groepsgevoel

Kinderen van alle scholen konden een tegel ontwerpen, daar zijn er tien van uitgekozen. Leyla en Kyra, twee klasgenootjes van Lynn vinden hun tekening op de hinkelbaan terug. “Dat is heel leuk natuurlijk”, zegt Leyla. Al vindt ze het ook wel een gek idee dat haar tegel er blijft liggen, ook nu ze bijna naar de middelbare school gaat. “Het is wel heel belangrijk om het hier over te hebben.”

Dat vinden ook klasgenootjes Kyra en Tim. “Zeker voor kinderen die net bij elkaar in de klas komen is het goed om het hier over te hebben”, denken ze. Het spel en de hinkelbaan moeten ervoor zorgen dat kinderen beter weten wat eenzaamheid is en hoe ze het tegen kunnen gaan. "Het is gewoon niet leuk als je alleen zit."

Bekijk hier de video en het originele artikel: https://nos.nl/r/535689 

 

Media
  • De Achtbaan - hinkelbaan tegen eenzaamheid
Meerkringscholen zijn transparante scholen.
We laten zien welke keuzes we maken, en waarom openbaar onderwijs van en voor iedereen is.
Meerkringscholen begeleiden kinderen bij hun ontwikkeling
We gaan met ze mee op ontdekkingstocht en rusten ze toe voor de toekomst

Contact

Stichting Meerkring
Amsterdamseweg 41
3812 RP Amersfoort
Tel.: 033 479 98 17
E-mail: info@meerkring.nl

Plan Route

Social media

Volg ons op social media